DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1

Kinderen en gebit

Mondproblemen bij kinderen voorkomen? Niets zo vervelend als gaatjes in het melkgebit, omdat dit invloed kan hebben op het volwassengebit. Door slecht poetsen of door het eten en drinken met veel suikers, die worden omgezet naar zuren. En op die manier het glazuur kunnen aantasten, waardoor kinderen last krijgen van cariës of zelfs tanderosie.

Babytandjes

De eerste babytandjes zijn een geweldige mijlpaal voor de meeste ouders. Die doorkomen bij zo’n 6 tot 9 maanden, waarna het belangrijk is om goed te gaan poetsen. Om het de kinderen meteen goed aan te leren, in het begin door zelf voor ze te poetsen.

Tip: de babytandjes poets je 1x per dag. Vanaf het tweede levensjaar is het verstandig om de tanden twee keer per dag te poetsen. 

Pijn aan babytandje voorkomen

Lijkt het erop dat je kleine pijn aan een babytandje heeft? Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je merkt het aan veel huilen, weinig slapen en eten, diarree en eventueel zelfs koorts. Met de volgende tips kun je het doorkomen van de babytandjes een beetje minder vervelend maken:

 • Bijtring
  Met een gekoelde bijtring (gewoon uit de koelkast) of een nat washandje kun je jouw baby daar lekker op laten sabbelen of kauwen.
 • Niet te warm
  Maak het eten van je baby niet te warm, omdat het tandvlees rondom de babytandjes daarvoor extra gevoelig is.
 • Insmeren
  Smeer het gezichtje een beetje extra in, om dat door het kwijlen niet te veel uit te laten drogen.
 • Speen
  Geef je baby de speen of laat even zuigen op je duim, om wat meer verlichting te bieden bij het doorkomen van een babytandje.
 • Tandvlees masseren
  Soms helpt het om het tandvlees rondom de babytandjes een beetje te masseren, gewoon met de top van je vinger.

Babytandjes: goed poetsen

Het is belangrijk om de babytandjes vanaf het begin goed te poetsen. Eén keer per dag tot ze twee zijn en daarna twee keer per dag. Iets dat liggend vaak het beste lukt, bijvoorbeeld in de commode. Gebruik een (vinger)tandenborstel en speciale tandpasta voor peuters, waarvan je maar een beetje ter grootte van een rijstkorrel nodig hebt.

Lees hier alles over mondproblemen en mondverzorging bij kinderen

Kinder mondhygienist

Kinder mondhygiënist gezocht? De beste keuze voor de babytandjes en het melkgebit. Om dat al regelmatig na te laten kijken en meteen met een goede mondverzorging

Lees verder »

Tanden wisselen

Gaat jouw kind de tanden wisselen? Een belangrijke fase, als overgang naar het volwassen gebit. Met wiebelende tanden, vaak tussen het zesde en veertiende levensjaar.

Lees verder »

Babytandjes

De eerste babytandjes zijn een geweldige mijlpaal voor de meeste ouders. Die doorkomen bij zo’n 6 tot 9 maanden, waarna het belangrijk is om goed

Lees verder »

Melkgebit

Het melkgebit van je kinderen goed verzorgen? Het is voor veel ouders een geweldige mijlpaal als de eerste tandjes doorkomen. De meeste kinderen zijn dan

Lees verder »

Zuigflescariës

Twijfel je of jouw baby last heeft van zuigflescariës? Het is tandbederf bij baby’s en peuters, waardoor er gaatjes in het melkgebit ontstaan. Dit komt

Lees verder »