DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1

Kinderen en gebit

Mondproblemen bij kinderen voorkomen? Niets zo vervelend als gaatjes in het melkgebit, omdat dit invloed kan hebben op het volwassengebit. Door slecht poetsen of door het eten en drinken met veel suikers, die worden omgezet naar zuren. En op die manier het glazuur kunnen aantasten, waardoor kinderen last krijgen van cariës of zelfs tanderosie.

Gaatjes bij kinderen

Heeft je kind veel gaatjes? Een gaatje in het melkgebit of de kies van jouw kind kan heel vervelend zijn en tot meer mondproblemen leiden. Vaak het gevolg van slecht tandenpoetsen of het te veel en te vaak eten van voedingsmiddelen met veel suikers.

Kind met veel gaatjes: herkennen en voorkomen

Heeft je kind veel gaatjes? Dat kan komen door slecht tandenpoetsen. Waardoor tandcariës ontstaat, met meerdere mondproblemen tot gevolg.

Wil je gaatjes bij kinderen herkennen? In deze gevallen kun je het best een afspraak maken:

  • Pijn aan de tanden of kiezen
  • Wit, kalkachtige of donkere plekjes op de tand
  • Een slechte adem bij je kind
  • Gevoelige tanden en kiezen

Je kunt de gaatjes bij kinderen voorkomen door goed te poetsen, op de eetmomenten te letten en regelmatig de mondhygiënist te bezoeken. Ik leg je uit over de 3 B’s (buiten, binnen en bovenop) van het poetsen, oefenen met jou en met je kind en adviseren over het beperken van de eetmomenten.

Tip: voor kinderen tot 18 jaar zijn de controles, adviezen en begeleiding door de mondhygiënist gewoon gratis. De kosten worden vergoed vanuit de basisdekking voor de zorgverzekering. 

Gaatjes bij kinderen: behandeling bij mondhygiënist

Heeft jouw kind veel gaatjes en wil je die laten behandelen? In sommige gevallen adviseer ik je te wachten tot het wisselen van de tanden. En is er sprake van tanderosie  of andere problemen? Soms kan ik fluoridegel of ‑lak aanbrengen, bovenop het advies om de gaatjes voortaan te voorkomen.

Lees hier alles over mondproblemen en mondverzorging bij kinderen

Kinder mondhygienist

Kinder mondhygiënist gezocht? De beste keuze voor de babytandjes en het melkgebit. Om dat al regelmatig na te laten kijken en meteen met een goede mondverzorging

Lees verder »

Tanden wisselen

Gaat jouw kind de tanden wisselen? Een belangrijke fase, als overgang naar het volwassen gebit. Met wiebelende tanden, vaak tussen het zesde en veertiende levensjaar.

Lees verder »

Babytandjes

De eerste babytandjes zijn een geweldige mijlpaal voor de meeste ouders. Die doorkomen bij zo’n 6 tot 9 maanden, waarna het belangrijk is om goed

Lees verder »

Melkgebit

Het melkgebit van je kinderen goed verzorgen? Het is voor veel ouders een geweldige mijlpaal als de eerste tandjes doorkomen. De meeste kinderen zijn dan

Lees verder »

Zuigflescariës

Twijfel je of jouw baby last heeft van zuigflescariës? Het is tandbederf bij baby’s en peuters, waardoor er gaatjes in het melkgebit ontstaan. Dit komt

Lees verder »