DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1

Kinderen en gebit

Mondproblemen bij kinderen voorkomen? Niets zo vervelend als gaatjes in het melkgebit, omdat dit invloed kan hebben op het volwassengebit. Door slecht poetsen of door het eten en drinken met veel suikers, die worden omgezet naar zuren. En op die manier het glazuur kunnen aantasten, waardoor kinderen last krijgen van cariës of zelfs tanderosie.

Geen glazuur op kindertanden

Zie je geen glazuur op de tanden van jouw kind, maar gele en bobbelige kiezen met bruine vlekken? Iets dat op jonge leeftijd voor kan komen, als de eerste kiezen doorkomen.

Deze mondproblemen ontstaan soms al tijdens de zwangerschap, in ieder geval voordat de eerste tanden doorkomen. Twijfel je of jouw kind geen glazuur heeft of dat er sprake is van slecht glazuur? Ik kan het als mondhygiënist voor je vaststellen en op tijd behandelen.

Kaaskiezen en amelogenesis imperfecta

Lijkt het erop dat jouw kind geen glazuur op de tanden heeft? Het kan gaan om verschillende glazuurafwijkingen, zoals:

  • Kaaskiezen
    Zo’n 5 tot 9 procent van de kinderen heeft hier last van in het melkgebit. In het blijvende gebit is dit zelfs 9 tot 14 procent van hen. Je herkent het aan gevoelige tanden, tijdens het eten of tandenpoetsen. Gelukkig is het goed te behandelen, zowel door goed met fluoride te poetsen als bij mij als mondhygiënist. Ik zal extra controleren en kunnen de kaaskiezen beschermen met fluoridelak. En zijn er al gaatjes aanwezig? Dan verwijs ik door naar een tandarts voor een behandeling met tandkleurig composiet of met een Hall-kroontje.
  • Amelogenesis imperfecta
    Amelogenesis imperfecta is de medische term voor afwijkend tandglazuur of zelfs afwezig glazuur. Kinderen hebben dan zeer gevoelige tanden, met een gele, bruine of grijze kleur. De aandoening is er in 14 verschillende soorten, waar ik de behandeling specifiek op afstem. Helaas is de aandoening niet te genezen, maar een tandarts kan met composiet en kronen de blijvende tanden zo goed mogelijk herstellen.

Geen glazuur op kindertanden: behandeling

Klaagt jouw kind over kiespijn , ontstoken tandvlees of andere mondproblemen? Zowel bij geen glazuur op de tanden van kinderen als bij andere problemen kan ik je daar als mondhygiënist goed bij helpen en eventueel doorverwijzen.

Lees hier alles over mondproblemen en mondverzorging bij kinderen

Kinder mondhygienist

Kinder mondhygiënist gezocht? De beste keuze voor de babytandjes en het melkgebit. Om dat al regelmatig na te laten kijken en meteen met een goede mondverzorging

Lees verder »

Tanden wisselen

Gaat jouw kind de tanden wisselen? Een belangrijke fase, als overgang naar het volwassen gebit. Met wiebelende tanden, vaak tussen het zesde en veertiende levensjaar.

Lees verder »

Babytandjes

De eerste babytandjes zijn een geweldige mijlpaal voor de meeste ouders. Die doorkomen bij zo’n 6 tot 9 maanden, waarna het belangrijk is om goed

Lees verder »

Melkgebit

Het melkgebit van je kinderen goed verzorgen? Het is voor veel ouders een geweldige mijlpaal als de eerste tandjes doorkomen. De meeste kinderen zijn dan

Lees verder »

Zuigflescariës

Twijfel je of jouw baby last heeft van zuigflescariës? Het is tandbederf bij baby’s en peuters, waardoor er gaatjes in het melkgebit ontstaan. Dit komt

Lees verder »