DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1

Kinderen en gebit

Mondproblemen bij kinderen voorkomen? Niets zo vervelend als gaatjes in het melkgebit, omdat dit invloed kan hebben op het volwassengebit. Door slecht poetsen of door het eten en drinken met veel suikers, die worden omgezet naar zuren. En op die manier het glazuur kunnen aantasten, waardoor kinderen last krijgen van cariës of zelfs tanderosie.

Tanden wisselen

Gaat jouw kind de tanden wisselen? Een belangrijke fase, als overgang naar het volwassen gebit. Met wiebelende tanden, vaak tussen het zesde en veertiende levensjaar. Te beginnen met de onderste snijtanden, de eerste kiezen en daarna de bovenste tanden en kiezen. 

Let op: de tanden en kiezen van het volwassen gebit kunnen iets geler zijn dan het melkgebit. Dat hoeft niet meteen te wijzen op mondproblemen. 

Van melkgebit naar volwassen gebit

Bij de overgang naar het volwassen gebit is het glazuur nog niet op z’n hardst. Goed poetsen is extra belangrijk tijdens het tanden wisselen bij jouw kind. Bovendien werkt de verzorging van het melkgebit door in het volwassen en blijvende gebit.

Tip: bezoek regelmatig de mondhygiënist. De controles, adviezen en behandelingen worden tot 18 jaar vergoed vanuit de basiszorgverzekering, dus zijn voor jou als ouder gewoon gratis.

Het is niet verstandig om losse tanden er tijdens het wisselen uit te trekken. Ook al is het verleidelijk, het is verstandig om ze er vanzelf uit te laten vallen. Dat kan in sommige gevallen voorkomen dat je kind een beugel nodig heeft, om de daardoor verplaatste tanden weer recht te zetten.

Tanden wisselen: wees zuinig op het blijvende gebit

Gaat jouw kind tanden wisselen? Het is belangrijk om zuinig te zijn op het blijvende gebit. Zorg ervoor dat je meteen goed poetst met tandpasta met fluoride. En bezoek regelmatig de mondhygiënist, zodat ik alles goed in de gaten kan houden.

Daarmee voorkom ik een slechte adem bij jouw kind, veel gaatjes en andere mondproblemen waar je in deze overgangsfase mee te maken kunt krijgen.

Lees hier alles over mondproblemen en mondverzorging bij kinderen

Kinder mondhygienist

Kinder mondhygiënist gezocht? De beste keuze voor de babytandjes en het melkgebit. Om dat al regelmatig na te laten kijken en meteen met een goede mondverzorging

Lees verder »

Tanden wisselen

Gaat jouw kind de tanden wisselen? Een belangrijke fase, als overgang naar het volwassen gebit. Met wiebelende tanden, vaak tussen het zesde en veertiende levensjaar.

Lees verder »

Babytandjes

De eerste babytandjes zijn een geweldige mijlpaal voor de meeste ouders. Die doorkomen bij zo’n 6 tot 9 maanden, waarna het belangrijk is om goed

Lees verder »

Melkgebit

Het melkgebit van je kinderen goed verzorgen? Het is voor veel ouders een geweldige mijlpaal als de eerste tandjes doorkomen. De meeste kinderen zijn dan

Lees verder »

Zuigflescariës

Twijfel je of jouw baby last heeft van zuigflescariës? Het is tandbederf bij baby’s en peuters, waardoor er gaatjes in het melkgebit ontstaan. Dit komt

Lees verder »