DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1

Kinderen en gebit

Mondproblemen bij kinderen voorkomen? Niets zo vervelend als gaatjes in het melkgebit, omdat dit invloed kan hebben op het volwassengebit. Door slecht poetsen of door het eten en drinken met veel suikers, die worden omgezet naar zuren. En op die manier het glazuur kunnen aantasten, waardoor kinderen last krijgen van cariës of zelfs tanderosie.

Verkleurde tanden bij kinderen

Herken je verkleurde tanden bij kinderen? Na een val of door een andere oorzaak? Het kan gaan om glazuurafwijkingen, gaatjes of het gebruik van medicijnen. Die leiden tot inwendige of uitwendige verkleuringen.

Na een val en door andere oorzaken

Benieuwd naar de bekendste oorzaken van verkleurde tanden bij kinderen? Ik zet ze voor je op een rij:

 • Na een val of ongelukje
  Is jouw kind gevallen en is de tand verkleurd? Misschien is de zenuw in de tand afgestorven. De tand kan blauw-grijs worden, soms pas jaren na de val. Na een wortelkanaalbehandeling kan een tandarts de tand van binnenuit bleken.
 • Slecht poetsen en gaatjes
  Gaatjes geven blauw-grijze verkleuringen in het transparante glazuur. De oorzaak is tandplak die achterblijft, met daarin de schadelijke bacteriën uit onze voeding. Het is belangrijk om de tanden goed en regelmatig te poetsen met tandpasta met fluoride.
 • Ziekte en medicijnen
  Hoge koorts, infecties en sommige medicijnen (zoals tetracycline-antibiotica) kunnen leiden tot verkleurde tanden bij kinderen.
 • Glazuurafwijkingen
  Afwijkingen in het glazuur kunnen de structuur van tanden en kiezen veranderen en verkleuren. Jouw kind kan last krijgen van kaaskiezen of bijvoorbeeld amelogenesis imperfecta .
 • Chromogene bacteriën
  Chromogene bacteriën leiden tot grijze tanden en zwarte vlekjes. Of tot groene en oranjebruine laagjes op de rand van het tandvlees. Ik kan de aanslag als mondhygiënist netjes voor je verwijderen.

Verkleurde tanden bij kinderen: behandeling

Herken je verkleurde tanden bij kinderen? Net als bij tanderosie en kiespijn kan ik eventueel doorverwijzen naar een tandarts die dit uitstekend kan behandelen.

Lees hier alles over mondproblemen en mondverzorging bij kinderen

Kinder mondhygienist

Kinder mondhygiënist gezocht? De beste keuze voor de babytandjes en het melkgebit. Om dat al regelmatig na te laten kijken en meteen met een goede mondverzorging

Lees verder »

Tanden wisselen

Gaat jouw kind de tanden wisselen? Een belangrijke fase, als overgang naar het volwassen gebit. Met wiebelende tanden, vaak tussen het zesde en veertiende levensjaar.

Lees verder »

Babytandjes

De eerste babytandjes zijn een geweldige mijlpaal voor de meeste ouders. Die doorkomen bij zo’n 6 tot 9 maanden, waarna het belangrijk is om goed

Lees verder »

Melkgebit

Het melkgebit van je kinderen goed verzorgen? Het is voor veel ouders een geweldige mijlpaal als de eerste tandjes doorkomen. De meeste kinderen zijn dan

Lees verder »

Zuigflescariës

Twijfel je of jouw baby last heeft van zuigflescariës? Het is tandbederf bij baby’s en peuters, waardoor er gaatjes in het melkgebit ontstaan. Dit komt

Lees verder »