DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1

Kinderen en gebit

Mondproblemen bij kinderen voorkomen? Niets zo vervelend als gaatjes in het melkgebit, omdat dit invloed kan hebben op het volwassengebit. Door slecht poetsen of door het eten en drinken met veel suikers, die worden omgezet naar zuren. En op die manier het glazuur kunnen aantasten, waardoor kinderen last krijgen van cariës of zelfs tanderosie.

Zuigflescariës

Twijfel je of jouw baby last heeft van zuigflescariës? Het is tandbederf bij baby’s en peuters, waardoor er gaatjes in het melkgebit ontstaan. Dit komt vaak door te veel voeding met koolhydraten en suikers.

Hoe kan ik het herkennen?

Voorkomen is beter dan genezen, omdat zuigflescariës via het melkgebit invloed kan hebben op de gezondheid van het volwassen gebit. Je herkent dit het makkelijkst aan de boventanden, die vaak het eerst worden aangetast. Daarna ontstaan problemen met de bovenkiezen en uiteindelijk de onderkiezen.

Zuigflescariës begint als kleine witte vlekjes met een doffe kleur. Later worden de tandjes geel, bruin of zwart. Het is belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn, om te voorkomen dat er stukjes tand afbreken door (sterk) verzwakt glazuur.

Tip: let goed op als jouw kleine klaagt over pijn bij het eten of tandenpoetsen of slechter gaat slapen. Er kan sprake zijn van zuigflescariës. 

Zuigflescariës voorkomen en behandelen

Wil je zuigflescariës voorkomen of laten behandelen? De oorzaak is vaak de combinatie van koolhydraten en suikers in de voeding. Die worden omgezet in zuren, die het tandglazuur aantasten.

Tip: geef niet te veel tussendoortjes en voorkom dat jouw baby steeds een klein beetje drinkt. Het speeksel krijgt dan niet de kans om de zuren te neutraliseren, waardoor je risico loopt op zuigflescariës. 

Je kunt zuigflescariës voorkomen met aandacht voor 4 belangrijke punten:

 • Pas op met suiker
  Suiker en koolhydraten zijn gevaarlijk voor het melkgebit van kinderen. Pas op met vruchtensappen, limonade en frisdrank. Geef je kleine liever water en beperk het aantal eetmomenten en tussendoortjes.
 • Drink niet in bed
  Sommige ouders helpen hun kinderen in slaap te vallen door ze in bed nog wat te laten drinken. Pas daarmee op, omdat de suikers na het tandenpoetsen dan urenlang hun gang kunnen gaan.
 • Meteen goed poetsen
  Begin na het doorkomen van het eerste babytandje  met goed poetsen. Eerst 1x per dag en daarna 2x per dag vanaf het moment dat je kleine twee jaar oud is.
 • Bezoek mij als mondhygiënist
  Maak al op jonge leeftijd een afspraak bij de mondhygiënist. Om het melkgebit goed in de gaten te houden. En om jouw kindje te laten wennen aan een bezoek, waardoor dit nooit eng wordt.

Zoek je een behandeling voor zuigflescariës? Ik probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen, met controles en adviezen. En is er toch een behandeling nodig? Ik kan doorverwijzen naar de tandartsen waarmee ik samenwerk.

Lees hier alles over mondproblemen en mondverzorging bij kinderen

Kinder mondhygienist

Kinder mondhygiënist gezocht? De beste keuze voor de babytandjes en het melkgebit. Om dat al regelmatig na te laten kijken en meteen met een goede mondverzorging

Lees verder »

Tanden wisselen

Gaat jouw kind de tanden wisselen? Een belangrijke fase, als overgang naar het volwassen gebit. Met wiebelende tanden, vaak tussen het zesde en veertiende levensjaar.

Lees verder »

Babytandjes

De eerste babytandjes zijn een geweldige mijlpaal voor de meeste ouders. Die doorkomen bij zo’n 6 tot 9 maanden, waarna het belangrijk is om goed

Lees verder »

Melkgebit

Het melkgebit van je kinderen goed verzorgen? Het is voor veel ouders een geweldige mijlpaal als de eerste tandjes doorkomen. De meeste kinderen zijn dan

Lees verder »

Zuigflescariës

Twijfel je of jouw baby last heeft van zuigflescariës? Het is tandbederf bij baby’s en peuters, waardoor er gaatjes in het melkgebit ontstaan. Dit komt

Lees verder »