Last van bloedend tandvlees en wil je dit voorkomen of zelfs laten behandelen? Tandvlees hoort bij (kleine) aanrakingen en tijdens het poetsen, flossen, stokeren en rageren niet te bloeden. Als het bloedt is dat een symptoom van gingivitis, een tandvleesontsteking .
Oorzaken van bloeden bij het poetsen
Benieuwd naar de oorzaak van bloedend tandvlees, bijvoorbeeld bij het poetsen? Dit kan komen door een tandvleesontsteking. Te herkennen aan rood en opgezwollen tandvlees en eventueel een metaalachtige smaak in de mond. Bovendien is het tandvlees pijnlijk bij aanrakingen, iets dat niet het geval zou moeten zijn.
Een tandvleesontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan:
- Hormonale veranderingen
Door hormonale veranderingen kun je te maken krijgen met een tandvleesontsteking. Dat komt door de werking van de slijmvliezen, die soms verandert. - Te droge mond
Is jouw mond te droog? Dat kan leiden tot een ontsteking van het tandvlees. - Alcohol en roken
Te veel gebruik van alcohol en roken kan het tandvlees ontsteken. Tip: pas op met tandpasta en mondwater met alcohol, omdat dit de mond uitdroogt. - Gebrek aan vitamine B, C of D
Soms leidt een gebrek aan vitamine B, C of D tot een tandvleesontsteking. - Ziekte
Heb je diabetes? Soms kan dit leiden tot een ontsteking van het tandvlees.
Bloedend tandvlees stopt niet: behandeling
Wil je bloedend tandvlees behandelen? Als dit niet stopt is het net als bij teruggetrokken tandvlees en pijnlijk tandvlees belangrijk om voor een goede mondhygiëne te zorgen.
Als mondhygiënist help ik je de mondflora weer in balans te brengen. Door je te leren goed te poetsen en te benadrukken hoe je kunt flossen, rageren en stokeren. Om de ontsteking te remmen en het bloeden te stoppen. Zorg dat je op tijd een afspraak maakt, om de ontsteking niet te groot te laten groeien.