DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1

Mondproblemen

Last van mondproblemen? Je kunt last hebben van gaatjes (cariës), tandpijn, kiespijn, pijnlijk, ontstoken en bloeden tandvlees of parodontitis, tanderosie en bijvoorbeeld een slechte adem. Typische mondproblemen bij volwassenen en ouderen die ik als mondhygiënist meteen herken, en kan helpen ze te voorkomen en te behandelen.

Gaatje in jouw tand (cariës)

Gaatje in jouw tand? Waarschijnlijk het gevolg van tandplak dat suikers en koolhydraten omzet in zuren. Die het glazuur van jouw tanden aantasten, waardoor ze gaatjes (cariës) veroorzaken. Typische mondproblemen, die je tanden gevoelig kunnen maken en tanderosie in de hand werken.

Ontstaan en symptomen

Wil je een gaatje in je tand herkennen of wil je voorkomen dat die kunnen ontstaan? Soms is het van buitenaf zichtbaar en kun je het zelf herkennen. In andere gevallen kan alleen ik als mondhygiënist van DS Clinic het gaatje vaststellen.

Benieuwd hoe gaatjes ontstaan? Dat komt door suiker in ons eten en drinken. Zowel in zoetigheden en snoep als in pasta, brood en zelfs groenten. Suikers die worden omgezet naar zuren, door de bacteriën in de mond. En heb je een gaatje in jouw tand? Dan is het eigenlijk al te laat en moet je die laten behandelen.

Voorkomen en gaatjes in tanden behandelen

Wil je een gaatje in jouw tand voorkomen? Gebruik daarvoor de volgende tips:

  • Goed tandenpoetsen
    Poets minimaal 2x per dag en het liefst elektrisch. Met tandpasta met fluoride en door daarna te lossen, stokeren, rageren of te spoelen met mondwater. Voor een goede mondhygiëne, om gaatjes in jouw gebit te voorkomen.
  • 3 maaltijden per dag
    Beperk de eet- en drinkmomenten tot 3 maaltijden per dag en maximaal 4 tussendoortjes. Zodat het speeksel in je mond de kans heeft om alles te neutraliseren. En bacteriën jouw tandglazuur zo min mogelijk kunnen aantasten.
  • Naar de mondhygiënist
    Bezoek minimaal 2x per jaar de mondhygiënist. Zodat ik gaatjes kan herkennen voordat die ontstaan, om te voorkomen dat ik die moet behandelen.

Lees hier meer over mondproblemen

Slechte adem

Last van een slechte adem? Heel vervelend voor jezelf en voor jouw omgeving. En een van de mondproblemen die je zelf niet altijd in de

Lees verder »

Gevoelige tanden

Last van gevoelige tanden? Pijnlijk bij het eten of drinken van warme of koude producten. Met een acute pijnprikkel of een ander naar gevoel, omdat

Lees verder »
Tanderosie

Tanderosie

Last van tanderosie? Het is de aantasting van het tandglazuur door zuren uit voeding, drinken of maagzuur. Het tandglazuur lost als het ware op, waardoor

Lees verder »