Last van ontstoken tandvlees? Het bloedt, is niet meer lichtroze en ligt niet meer strak om de tanden en kiezen. In plaats daarvan is het rood en gezwollen, iets dat wijst op tandvleesproblemen . Waar ik je als mondhygiënist bij DS Clinic gelukkig goed mee kan helpen.
Oorzaak en herkennen
Benieuwd naar de oorzaak van ontstoken tandvlees? Dit komt vaak door de suikers en bacteriën in onze voeding. Met (gif)stoffen, die het tandglazuur en ook het tandvlees kunnen aantasten. Via tandplak, dat je door goed te poetsen dagelijks moet verwijderen.
Wil je weten hoe je kunt herkennen of het tandvlees ontstoken is? Als het bloedt bij aanraken of rood en gezwollen is kun je het best een afspraak maken bij mij als mondhygiënist. Ik kan voor je vaststellen of het tandvlees ontstoken is.
Let op: je tandvlees kan lokaal ontstoken zijn. Tussen een paar tanden en/of kiezen, terwijl het er verder gezond uitziet.
Zorg ervoor dat je er op tijd bij bent als het tandvlees ontstoken raakt. Om daar ook weer goed vanaf te komen en er iets tegen te kunnen doen. Voordat de ontsteking te groot wordt en zelfs het kaakbot aan kan tasten, iets dat zich niet zomaar meer laat herstellen.
Voorkomen en ontstoken tandvlees behandelen
Wil je ontstoken tandvlees of gingivitis voorkomen? Net als bij pijnlijk tandvlees en zelfs parodontitis begint dit bij een goede mondhygiëne. Door twee keer per dag te poetsen met tandpasta met fluoride. En door te flossen, stokeren, rageren en te spoelen met mondwater. Om tandplak te verwijderen en dat niet uit te laten groeien tot het meer schadelijke tandsteen.
Heb je last van ontstoken tandvlees? Als mondhygiënist bij DS Clinic kan ik dat goed behandelen. Zodat je er weer vanaf kunt komen. Eventueel met een meting, om de grootte van de pockets te meten. Dat is de ruimte tussen de tanden en/of kiezen en jouw tandvlees. Het is van belang om er op tijd bij te zijn als dit ontstoken is.