DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1
Tanderosie

Mondproblemen

Last van mondproblemen? Je kunt last hebben van gaatjes (cariës), tandpijn, kiespijn, pijnlijk, ontstoken en bloeden tandvlees of parodontitis, tanderosie en bijvoorbeeld een slechte adem. Typische mondproblemen bij volwassenen en ouderen die ik als mondhygiënist meteen herken, en kan helpen ze te voorkomen en te behandelen.

Tanderosie

Last van tanderosie? Het is de aantasting van het tandglazuur door zuren uit voeding, drinken of maagzuur. Het tandglazuur lost als het ware op, waardoor er slijtage aan de tanden ontstaat. Een serieus mondprobleem, dat vraagt om de behandeling door mij als mondhygiënist.

Oorzaken en symptomen

Benieuwd wat tanderosie is, hoe het ontstaat en hoe je dat kunt voorkomen? Ik zet een aantal belangrijke oorzaken op een rij:

  • Zuren in voeding
    Voedingsmiddelen bevatten zuren, die het tandglazuur laten oplossen. We denken daarbij allemaal snel aan frisdrank, maar ook vruchtensappen en veel (citrus)fruit bevatten net als appelstroom en jam veel zuren. Bovendien zit er vaak veel suiker in, om de zuren te maskeren.
  • Verkeerde eet- en drinkgewoonten
    Eet en drink het liefst een paar keer per dag, in plaats van steeds een klein beetje. Om je speeksel de kans te geven om de mond te neutraliseren, zodat de zuren het tandglazuur niet kunnen aantasten. Je hebt dan minder last van tanderosie, bijvoorbeeld door de eet- en drinkmomenten te beperken tot 3 maaltijden en maximaal 4 tussendoortjes per dag.
  • Maagzuur en medicijnen
    Heb je veel last van maagzuur of gebruik je medicijnen zoals aspirine en vitamine C? Ze hebben invloed op de speekselproductie of kunnen het tandglazuur zelfs direct aantasten.

Bekende symptomen van tanderosie herken je moeilijk zelf. Kom regelmatig langs bij mij als mondhygiënist, zodat ik het in een vroegtijdig stadium kan herkennen. Voordat je last krijgt van gevoelige tanden bij koud of juist warm eten, als je eigenlijk al te laat bent.

Tanderosie herstellen: behandeling

Wil je tanderosie herstellen of zoek je naar een behandeling? Anders dan bij tandsteen of een verkleurde tand  is er eigenlijk geen behandeling mogelijk.

Ik help je voorkomen dat je meer last krijgt van tanderosie. Door je te helpen goed te poetsen, te flossen en te stokeren of rageren. En door je uit te leggen over de belangrijke eet- en drinkgewoonten, om het probleem zo min mogelijk toe te laten nemen. En zijn je tanden ernstig beschadigd of aangetast?

Dan kan ik je eventueel doorverwijzen naar een tandarts voor een behandeling met een witte (composiet)vulling of een behandeling doen met inlays, kronen of zelfs facings.

Lees hier meer over mondproblemen

Slechte adem

Last van een slechte adem? Heel vervelend voor jezelf en voor jouw omgeving. En een van de mondproblemen die je zelf niet altijd in de

Lees verder »

Gevoelige tanden

Last van gevoelige tanden? Pijnlijk bij het eten of drinken van warme of koude producten. Met een acute pijnprikkel of een ander naar gevoel, omdat

Lees verder »
Tanderosie

Tanderosie

Last van tanderosie? Het is de aantasting van het tandglazuur door zuren uit voeding, drinken of maagzuur. Het tandglazuur lost als het ware op, waardoor

Lees verder »