DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1
Teruggetrokken tandvlees

Mondproblemen

Last van mondproblemen? Je kunt last hebben van gaatjes (cariës), tandpijn, kiespijn, pijnlijk, ontstoken en bloeden tandvlees of parodontitis, tanderosie en bijvoorbeeld een slechte adem. Typische mondproblemen bij volwassenen en ouderen die ik als mondhygiënist meteen herken, en kan helpen ze te voorkomen en te behandelen.

Teruggetrokken tandvlees

Last van teruggetrokken tandvlees? Veel volwassenen hebben daar mee te maken. Waardoor de wortels van de tanden bloot komen te liggen en kwetsbaar kunnen worden. Iets dat je in een lichte vorm prima zelf kunt oplossen, maar dat bij meer ernstige vormen vraagt om een behandeling zoals bij andere tandvleesproblemen .

Oorzaken en herkennen

Benieuwd naar de oorzaak waarom het tandvlees is teruggetrokken? Ik zet de belangrijkste op een rij:

 • Slecht tandenpoetsen
  Teruggetrokken tandvlees ontstaat vaak door het te hard of slecht poetsen. Druk niet te hard en voorkom dat het tandvlees irriteert als je tandplak probeert te verwijderen.
 • Operatie of ongeluk
  Het tandvlees kan beschadigd raken door een operatie of een ongeluk, waardoor je daar ook langere tijd last van kunt houden.
 • Genetische aanleg
  Sommigen hebben meer aanleg voor tandvlees dat is teruggetrokken dan anderen, als mondhygiënist kan ik helpen dat te herkennen.
 • (Zeer) scheve tanden
  Als jouw tanden (zeer) scheef staan kan het tandvlees ontstoken raken, waardoor het zich zal terugtrekken.
 • Tandvleesontsteking
  Bij een (ernstige) tandvleesontsteking heeft het de neiging om terug te trekken, waardoor zich meer problemen voor kunnen doen.

Verder kan het zijn dat je ouders hier ook mee te maken hadden en dat het erfelijk blijkt. Of dat je een tekort aan vitamine C of D hebt, wat invloed heeft op het terugtrekken van het tandvlees.

Tip: soms kunt je het teruggetrokken tandvlees simpelweg zien. In andere gevallen merk je het aan (over)gevoeligheid voor bijvoorbeeld warm of koud eten en drinken. 

Teruggetrokken tandvlees herstellen: voorkomen en behandelen

Wil je teruggetrokken tandvlees herstellen of dit voorkomen? Net als bij het voorkomen van parodontitis of bloedend tandvlees  begint dit bij een goede mondhygiëne. Poets minimaal 2x per dag en gebruik tandpasta met fluoride. Daarnaast is het belangrijk om te flossen, stokeren of rageren. Eventueel aangevuld met mondwater en een tongschraper.

Let op: poets zorgvuldig, maar niet te hard. Dat werkt het teruggetrokken tandvlees juist in de hand.

Wil je het teruggetrokken tandvlees herstellen door dit door mij als mondhygiënist te laten behandelen? Je hebt een paar mogelijkheden:

 • Pinhole-methode
  Een gaatje in het tandvlees maakt het mogelijk om dit van binnenuit naar beneden te duwen. Reepjes collageenweefsel zorgen er vervolgens voor dat dit weer goed ondersteund wordt.
 • Kunsthars over de tandhalzen
  Een cosmetische oplossing om de blootliggende tandhalzen te bedekken en het er weer netjes uit te laten zien.
 • Tandvleestransplantatie
  Een methode om vanuit het gehemelte een lapje tandvlees over de tandhals te plaatsen en die daarmee weer te bedekken.

Lees hier meer over mondproblemen

Slechte adem

Last van een slechte adem? Heel vervelend voor jezelf en voor jouw omgeving. En een van de mondproblemen die je zelf niet altijd in de

Lees verder »

Gevoelige tanden

Last van gevoelige tanden? Pijnlijk bij het eten of drinken van warme of koude producten. Met een acute pijnprikkel of een ander naar gevoel, omdat

Lees verder »
Tanderosie

Tanderosie

Last van tanderosie? Het is de aantasting van het tandglazuur door zuren uit voeding, drinken of maagzuur. Het tandglazuur lost als het ware op, waardoor

Lees verder »