DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1
Verstandskiezen

Mondproblemen

Last van mondproblemen? Je kunt last hebben van gaatjes (cariës), tandpijn, kiespijn, pijnlijk, ontstoken en bloeden tandvlees of parodontitis, tanderosie en bijvoorbeeld een slechte adem. Typische mondproblemen bij volwassenen en ouderen die ik als mondhygiënist meteen herken, en kan helpen ze te voorkomen en te behandelen.

Verstandskiezen

Dus jouw verstandskiezen komen door? En je wilt weten of die eruit moeten en hoe je die goed moet poetsen? Normaal gesproken komen ze door bij jongeren tussen de 17 en 21 jaar. Toch is er niets aan de hand als dit wat langer duurt.

Wanneer de verstandskiezen doorkomen kan dat pijnlijk zijn, al valt dat vooraf niet te voorspellen. Bij sommigen is er genoeg ruimte, terwijl andere kinderen  daar veel last van hebben. Soms komen ze maar half door, groeien ze scheef of komen ze zelfs helemaal niet door. Op die manier kan er een infectie of ontsteking ontstaan.

Tip: twijfel je over het doorkomen van de verstandskiezen? Ik kijk het graag voor je na, ook om je aan te geven of ze scheef groeien of dat er mogelijk te weinig ruimte voor is. 

Verstandskiezen poetsen

Wil je weten of jouw verstandskiezen eruit moeten? Dat is niet altijd het geval. Wel is het belangrijk om ze goed te poetsen, iets dat lastig kan zijn door hun positie helemaal achterin de mond.

Tip: doe je mond wat minder ver open om achterin bij de verstandskiezen te komen. Het houdt de wang slap, waardoor je met je tandenborstel beter tussen de kiezen en je wang kunt komen. 

Verstandskiezen komen door: laten trekken?

Stel, jouw verstandskiezen komen door: moeten die er dan uit? Ik leg je graag uit waarom het laten trekken soms een betere keuze is. En of dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld als ze scheef groeien of helemaal niet doorkomen.

Let op: ik adviseer je als mondhygiënist graag over jouw verstandskiezen. Blijkt dat ze moeten worden getrokken? Ik verwijs je door naar een van de tandartsen waarmee ik samenwerk of een kaakchirurg.

Lees hier meer over mondproblemen

Slechte adem

Last van een slechte adem? Heel vervelend voor jezelf en voor jouw omgeving. En een van de mondproblemen die je zelf niet altijd in de

Lees verder »

Gevoelige tanden

Last van gevoelige tanden? Pijnlijk bij het eten of drinken van warme of koude producten. Met een acute pijnprikkel of een ander naar gevoel, omdat

Lees verder »
Tanderosie

Tanderosie

Last van tanderosie? Het is de aantasting van het tandglazuur door zuren uit voeding, drinken of maagzuur. Het tandglazuur lost als het ware op, waardoor

Lees verder »