DS Clinic

Definitief-logo-DS-clinic-BVH-1
Parodontis

Mondproblemen

Last van mondproblemen? Je kunt last hebben van gaatjes (cariës), tandpijn, kiespijn, pijnlijk, ontstoken en bloeden tandvlees of parodontitis, tanderosie en bijvoorbeeld een slechte adem. Typische mondproblemen bij volwassenen en ouderen die ik als mondhygiënist meteen herken, en kan helpen ze te voorkomen en te behandelen.

Parodontitis

Last van parodontitis en benieuwd welke behandeling er mogelijk is? Het is een tandvleesontsteking, waarbij het tandvlees loslaat van de tanden en kiezen. Daardoor raakt het kaakbot aangetast, iets dat eenmaal afgebroken niet meer te herstellen is. Als mondhygiënist help ik je de tandvleesproblemen vast te stellen, uit te leggen over de oorzaak en kan ik je bij DS Clinic behandelen.

Herkennen en de oorzaak

Benieuwd wat parodontitis is en hoe je het kunt herkennen? Het is een ernstige ontsteking, die ook tussen twee tanden en kiezen kan zitten. Soms is het te herkennen aan een slechte adem of een metaalachtige smaak in de mond. En te zien aan gezwollen en rood tandvlees, dat begint te bloeden bij het poetsen. Het kan daarnaast zijn dat de parodontitis leidt tot teruggetrokken tandvlees .

Benieuwd naar de belangrijkste oorzaken van parodontitis? Met name suikers en koolhydraten in onze voeding zijn de boosdoener. Ze vormen tandplak, met allerlei (gif)stoffen die het tandvlees laten ontsteken. Waardoor het kan gaan bloeden en de problemen steeds groter worden. Voorkom dat het kaakbot wordt aangetast, door op tijd een afspraak te maken bij mij als mondhygiënist.

Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld roken, diabetes, stress en hormonale veranderingen. Het leidt tot gevoeligheid voor parodontitis, iets dat vervelende gevolgen in de mond kan veroorzaken.

Tip: wil je parodontitis herkennen? Het tandvlees kan rood kleuren, slap worden of opzwellen. Bovendien kan dit gaan bloeden bij het eten of tandenpoetsen. Verder herken je dit mondprobleem aan een vieze smaak, slechte adem en voortanden die (een beetje) veranderen van positie. Houd er rekening mee dat niet altijd alle symptomen aanwezig hoeven te zijn. 

Voorkomen en parodontitis behandeling

Wil je parodontitis voorkomen of in ieder geval behandelen en genezen? Je kunt ontstoken tandvlees  voorkomen door minimaal 2x per dag te poetsen met een tandpasta met fluoride. Daarnaast is het belangrijk om te flossen, stokeren, rageren of te spoelen met mondwater. En gebruik een tongschraper, om ook daar de schadelijke bacteriën te verwijderen.

Als mondhygiënist help ik je goed te poetsen en mondproblemen te voorkomen. Bijvoorbeeld door het gebit te reinigen. Ik verwijder tandsteen en zorg op die manier voor een professionele gebitsreiniging. Dat is effectiever dan zelf goed te poetsen, al is het natuurlijk belangrijk om dit daarna (weer) op te pakken.

Daarnaast kan ik je behandelen als je last hebt van parodontitis. Ik meet de diepte van de ruimte tussen je tand en het tandvlees (de pockets). Zo’n 1 tot 3mm is normaal, terwijl er vanaf 5mm sprake is van parodontitis. En levert dat niet voldoende resultaat op? Dan is er een meer ingrijpende behandeling mogelijk:

  • Flap-operatie
    Een parodontholoog of kaakchirurg kan een flap-operatie bij je uitvoeren. Onder plaatselijke verdoving wordt het tandvlees losgemaakt van de tanden en/of kiezen. Dat maakt het mogelijk om achtergebleven tandplak en tandsteen te verwijderen, net als ontstekingsweefsel. Door het tandvlees te hechten kan dit daarna herstellen.

Lees hier meer over mondproblemen

Slechte adem

Last van een slechte adem? Heel vervelend voor jezelf en voor jouw omgeving. En een van de mondproblemen die je zelf niet altijd in de

Lees verder »

Gevoelige tanden

Last van gevoelige tanden? Pijnlijk bij het eten of drinken van warme of koude producten. Met een acute pijnprikkel of een ander naar gevoel, omdat

Lees verder »
Tanderosie

Tanderosie

Last van tanderosie? Het is de aantasting van het tandglazuur door zuren uit voeding, drinken of maagzuur. Het tandglazuur lost als het ware op, waardoor

Lees verder »